SEO Nedir? Türleri Nelerdir?

SEO Nedir? Türleri Nelerdir?

SEO (Search Engine Optimization) Türkçe adı ile "Arama Motoru Optimizasyonu" arama motorlarının web sayfalarını daha kolay bir şekilde taramasına olanak sağlayan düzenlemelere verilen isim olmaktadır ve SEO adı verilen bu düzenleme işlemleri tek bir işlem olmanın aksine birçok işlemden oluşan bir bütünü ifade etmektedir. SEO çalışması yapılan sitelerde sitelerin sağlıklı olarak yükselmesi ve kazanç sağlaması amaçlanmaktadır.

SEO Türleri Nelerdir?

SEO’nun birkaç farklı yöntemi bulunmaktadır ve bu yöntemlerin her biri de SEO’nun daha başarılı olması için kullanılmaktadır. Bu nedenle sizler için bu yöntemlerden bir seçki derledik.
Site içi SEO (On Page)

Site içinde yapılan kullanıcı deneyimini üst düzeye çıkarma, menü ve site içi gezinmeye en uygun hale getirilmesi, arama motorları tarafından daha kolay algılanan sayfaların kullanıcılara sunulması, mobil uyumlu sitelerin üretilmesi gibi çeşitli aşamalardan ve kriterlerden oluşan, site içi işlemleri kapsayan işlemler bütününe verilen ad olmaktadır.
Site dışı SEO (Off Page)

Site dışında yürütülen backlink, sosyal medya, markalaşma gibi işlemlerin bütününü ifade etmektedir. Site dışı seo kendi içinde oldukça kapsamlı bir çeşitliliğe sahip olmaktadır. Backlink, siteye yapay ya da doğal yollar ile farklı sitelerden, bloglardan ya da sosyal hesaplardan kazanılan linklere verilen bir ad olmaktadır. Aynı zamanda da backlinkler dofollow ve nofollow olarak 2’ye ayrılmaktadır.

  • Dofollow Backlink: Arama motorları tarafından sıralama faktörü olarak kabul edilen linklere verilen isimdir. Yapay yollar ile elde edilmesi çeşitli cezalar ile sonuçlanabilmektedir. Bir siteden çokça siteye dofollow link çıkılması da spama izin verilmesi olarak algılanıp site kalitesini olumsuz yönde etkileyebilmektedir. Dofollow link siteye kefil olduğunuzu gösteren bir link verme türü olmaktadır. Karşı site ceza alırsa, spam yaparsa bu sizin sitenizi de olumsuz etkileyebilmektedir.



  • Nofollow Backlink: Nofollow backlink olarak adlandırılan bu yöntemde ise kısaca ben bu siteye link verdim ama sıralamada yükseltmek için vermedim. Yani karşı siteye kefil değilim anlamına gelmektedir. Bu nedenle de siteniz karşı site herhangi bir olumsuzluk yaşadığında etkilenmemektedir.


Black Hat SEO

Arama motorları üzerinde sıralamaları manipüle etmek için yapılan işlemler bütününe verilen isim olmaktadır. Yani yapay yollar ile arama motorlarını yanıltarak sıralama almayı amaçlamaktadır. Bu yöntem daha çok karşıt siteler için kötü niyetli kişiler tarafından tercih edilen bir yöntem olmaktadır. Bu yöntem uygulanarak, karşıt siteler sıralamalardan düşürülerek, kazançlarının azaltılması sağlanabilmektedir.

Bu yöntem ile siteler sandbox ve filtre cezasına girebilmektedir. Bu yönteme maruz kalan siteler Google Webmaster Tools ile sitesine gönderilen linkleri reddederek ve yapılan çalışmaların geldiği ipleri tespit ederek şikayette bulunmalı ve kurtulmaya çalışmalıdır.

Bu yöntemin diğer kullanım yeri kişilerin kendi sitelerinde uygulamalarıdır. Kişiler ucuz fiyatlara vadedilen kısa sürede 1.sayfaya çıkma garantili makaleleri okuyup deneyerek ya da hizmet satın alarak sitelerine başlangıçta binlerce backlink, tanıtım vs. gibi çalışmalar alarak sitelerini üst sıralara taşıyabilmekte, kısa yoldan kazanç sağlamayı amaçlamaktadır. Bu kişiler bu yöntemleri uyguladıkları zaman siteleri belli bir süre ilk sayfalara kadar çıkabilir lakin daha sonra mutlaka siteleri spam cezasına çarptırılmakta ve bir daha Google’da indexinin bulunmamasına kadar gidebilecek sonuçlara maruz kalabilmektedir. Yani kısacası siteleri çöp olmaktadır. Bu nedenle de tehlikeli ve tavsiye edilmeyen bir işlem olmaktadır.

Google son güncellemeleri ile bu şekilde Anti SEO’ya maruz kalan siteleri tespit eden çalışmalar üzerinde son birkaç yıldır daha özenli bir şekilde çalışmaktadır.

https://www.timsahajans.com.tr/

0 Yorum

TAKİP ET @timsahajans