JavaScript Nedir? JavaScript Kullanım Alanlar Nelerdir?

JavaScript Nedir? JavaScript Kullanım Alanlar Nelerdir?

JavaScript Nedir? JavaScript Kullanım Alanlar Nelerdir?

JavaScript, 20 yılı aşkın bir geçmişe sahip dünyanın en popüler yazılım dillerinden biridir. Web geliştiriciler için temel üç yazılım dilinden biri olarak karşımıza çıkar. Javascript, web sitelerinin interaktif halle gelmesinden oyunları çalıştırmaya kadar birçok amaç için kullanılabilir.

JavaScript günümüzde gelişmiş olan tüm web sitelerinin neredeyse tamamında kullanılan ve web sitelerinin dinamik olmasına katkı sağlayan bir programlama dilidir. Web sitelerinin kullanıcılar ile iletişim kurmasını sağlar. JavaScript, kullanıcı taraflı ve sunucu taraflı çalışabilir.

JavaScript Nedir?

JavaScript, yaygın olarak web tarayıcılarında kullanılmakta olan bir programlama dilidir. JavaScript ile tarayıcının kullanıcıya etkileşimde bulunması, tarayıcının kontrol edilmesi, senkron bir şekilde sunucu ile iletişime geçilmesi ve web sayfası içeriğinin değiştirilmesi gibi işlevler sağlanır. JavaScript, kullanıcı tarafında kullanılmasının yanı sıra sunucu tarafında da yaygın olarak tercih ediliyor.

JavaScript daha çok internet sayfalarında anket, quiz, uyarı penceresi gibi interaktif uygulamalarda kullanılır. Örnek vermek gerekirse, bir sitede form doldururken onayla tuşunu bastığınızda herhangi bir hata karşısında interaktif olarak yapılan hatayı size hatırlatıcı bir pencere açılır. Bu pencerenin interaktif bir şekilde sayfada belirmesini sağlayan JavaScript’tir.

JavaScript’in Tarihçesi

JavaScript’in yaratıcısı Netscape çalışanı Brendan Eich tarafından 1995 yılında kullanılmaya başlandı. Kullanılmaya başlandığında Mocha olarak adlandırılan bu dilin adı daha sonra Mona ardından da LiveScript adını aldı. Son olarak JavaScript adını alan bu dilin ilk sürümleri özellikle Netscape’ye özgüydü ve sınırlı işleve sahipti.

O dönemki tarayıcıların çoğu henüz JavaScrpti yorumlayamıyordu. 1997 yılından beri gelişmeye devam eden JavaScript, günümüzün en temel üç yazılımından biri haline geldi. 2016 yılı itibariyle web sitelerinin yüzde 92’si JavaScript kullanmaya başladı. Sadece 20 yıl içinde Netscape’ye özgü programlama dili olan JavaScript, zamanla dünyanın en popüler programlama dili oldu. Dünyada hemen hemen her internet kullanıcısının JavaScript ile karşılaştığı bilinen bir gerçektir.

JavaScript ile Neler Yapılabilir?

JavaScript ile HTML sayfalarını düzenleyebilir, bu sayede dinamik web sayfalarını rahatça hazırlayabilirsiniz. JavaScript ile HTML’nin kaynak kodlarına müdahale edebilir, sayfa post işlemi yapabilir ve kullanıcıya mesaj gönderebilirsiniz.

JavaScript kullanılan web sayfalarını düzgün görüntüleyebilmek için tarayıcınızın JavaScript desteğine sahip olması gerekir. Şu anda kullanılan tarayıcıların çoğu JavaScript’i desteklemektedir. JavaScript web sayfası açıldıktan itibaren çalışmaya başlar ve sayfa kapanana kadar çalışmayı sürdürür. Web sayfaları, müdahale gerektiği anda kaynak kodları, web server ve yorumculardan milisaniyeler içinde geçerek, bizim HTML adını vermiş olduğumuz bir dille render edilerek sayfayı isteyen tarayıcıya gönderir.

Bu kodların tarayıcıya geldiği an, web sayfasındaki bütün kodların çalışıp, işlemleri yapıp bize sonucu geri döndükleri ve tüm işlemlerin bittiği andır. İşlemler sona erdiğinde statik bir görüntü ekrana düşer. JavaScript, tam bu noktada devrededir Karşımıza çıkan HTML kodlarından oluşmuş görüntü, JavaScript sayesinde dinamik hale gelir.

JavaScript Nasıl Kullanılır?

JavaScript HTML kodları içerisinde [removed][removed] tagları içerisinde kullanılabileceği gibi harici bir iş uzantılı olarak da sayfaya sonradan çağrılabilir.

HTML İçinde Kullanımı

[removed]

//javascript kodları

[removed]

Dosya Halinde Çağrılması

[removed][removed]

JavaScript, HTML (<html><html>) bloğunun içinde görevine göre yer alacağı yerler vardır. Genelde fonksiyonlar, JavaScrpit dosyaları ve sayfaya etki edecek işlemler <head><head> bloğu içinde yer alır. Ancak bazı işlemler <body><body> bloğunun içinde yer alabilir.

https://www.timsahajans.com.tr/

0 Yorum

TAKİP ET @timsahajans