Hangi Mesajlaşma Uygulaması Daha Güvenli?
Dünyada 2 milyardan fazla aktif kullanıcısı ile en çok tercih edilen mesajlaşma uygulaması WhatsApp 7 Ocak’ta Gizlilik Sözleşmesi’ni güncelleyerek kullanıcıların verilerini işleyeceğini açıklamıştı. WhatsApp’ın bu sözleşmeyi kabul etme zorunluluğu bulundurması ülkemizde en çok tartışılan gündem maddeleri arasına girdi. Mesajlaşma uygulamasının reklamsız olması ve kullanıcı verilerini paylaşmaması ile dikkat çeken WhatsApp gelen tepkilere rağmen geri adım atmayacaklarını açıkladı.
WhatsApp’ın verileri paylaşmayı zorunlu hale getirmesi ve geri adım atmamasının ardından kullanıcılar alternatif uygulama arayışına girdi. Kullanıcılar hızla başka uygulamalara geçiş yaptı. Öyle ki, sosyal medya uzmanları bu hareketliliği “dijital medyada kavimler göçü” olarak nitelendiriyor. Dijital göçün ardından kullanıcılar Telegram, Signal, Bip ve benzeri uygulamalara yöneldi. Peki, mesajlaşma uygulamalarından hangisi daha güvenli?
WhatsApp
WhatsApp cihaz kimliği, telefon numarası, konum bilgisi, satın alma geçmişi, IP adresi, hesap bilgileri, mesajlar, bağlantılar, durum bilgileri, işlem ve ödeme verileri, müşteri desteği ve diğer iletişimler, çerezler, başkalarının sizin hakkınızda sağladığı bilgiler, kullanıcı şikayetleri, WhatsApp’taki işletmeler, üçüncü taraf hizmet sağlayıcıları, üçüncü taraf hizmetleri, performans verilerine erişim sağlıyor.
WhatsApp’ın güvenlik açısından en dikkat çeken özelliği tüm mesajlaşmalarda uçtan uca şifrelemedir. Mesajlar, video ve sesli görüşmeler, fotoğraflar ve paylaşılan tüm dosyalar WhatsApp tarafından şifreleniyor. WhatsApp, Open Whisper Systems tarafından geliştirilen uçtan uca şifreleme protokolünü kullanıyor.
Telegram
Telegram sadece telefon numarası, cihaz kimliği ve rehbere erişim sağlıyor. Telegram’da WhatsApp’taki gibi uçtan uca şifreleme mevcut. Ancak Telegram’da ikili sohbetlerde isteğe bağlı olarak uçtan uca şifreleme mevcut. Grup sohbetlerinde ise uçtan uca şifreleme özelliği bulunmuyor. Bu özellik WhatsApp’a göre daha önemli güvenlik açıklarına sebep olabilir.
WhatsApp, topladığı verileri Facebook ve Facebook’un iştirakleri için reklam amaçlı talep ediyor. Telegram ise reklam hedefleri için veri toplayacağı ana bir şirkete entegre değil. Bu nedenle, Telegram uygulama içi reklamlar getirmeye hazırlanıyor. Bu açıdan bakıldığında Telegram’ın da güvenliği akıllarda soru işareti bırakıyor.
Signal
Mesajlaşma uygulamaları arasında en az veriye ulaşan ve gizliliğe önem veren Signal, Elon Musk’ın Twitter aracılığıyla önermesi üzerine en çok indirilen ve popülerleşen uygulama haline geldi. 2013 yılında Open Whisper Systems şirketi tarafından kurulan Signal, telefon ve mesajlaşma hizmetlerinin tamamını uçtan uca şifrelemektedir.
Kullanıcı görüşmeleri ilişkin verileri sunucularda saklamayan Signal, kimlik gizliliğini esas almaktadır. Diğer mesajlaşma uygulamalarına kıyasla daha çok gizliliğe önem veren Signal ayrıca açık kaynaklı kod kullanmaktadır.
Bip
Yerli mesajlaşma uygulaması Bip, Türk mühendisler tarafından geliştirilmiştir. Bip uygulaması da cihaz kimliği, telefon numarası, rehber, konum bilgisi, satın alma geçmişi, fotoğraf ve videolar, ses ve performans verilerinin tamamına erişim sağlamaktadır. Veriler izin verdiğiniz ölçüde üçüncü kişilerle paylaşılmaktadır. Veriler, Turkcell veri merkezlerinde saklanmaktadır.
www.timsahajans.com.tr
0 Yorum