Yapay Zeka (AI) Nedir? Nasıl Çalışır?

Yapay Zeka (AI) Nedir? Nasıl Çalışır?

Son zamanlarda çeşitli sektörlerde sıklıkla duyduğumuz yapay zeka kavramı, gün geçtikçe etkisini arttırmaya devam ediyor. Bilgisayarların insan davranışlarını taklit etmesi ile düşünme, sayısal mantık yürütme ve ses algılama gibi özellikler edinmesini sağlayan yapay zeka (AI), bir bilgisayar sistemidir. Günümüzde özellikle dijital dünyada popüler bir yer edinen yapay zeka uygulamaları, kullanıcıların farklı ihtiyaçlarına yanıt vermesi sebebiyle tercih edilir.

Yapay Zeka (AI) Nedir?

Yapay zeka (AI), insanların zekasına benzer şekilde, karmaşık problemleri çözmek ve kararlar almak için tasarlanmış bir sistemdir. İngilizcede ‘Artificial Intelligence’ tanımlamasının Türkçe tercümesi şeklinde kullanılan yapay zeka terimi, herhangi bir canlı doku veya organizma olmadan yapay araçlar ile tasarlanan bir sistemdir. Bu sistemler yüklenen donanımsal özelliklerine göre insan gibi düşünebilme, karar alma ve hareketler sergileme kapasitesine sahiptir.

AI; makine öğrenimi, derin öğrenme, doğal dil işleme, uzman sistemler gibi bir dizi teknolojik yöntem kullanarak çalışır. Makine öğrenimi, genel olarak bilgisayar gibi elektronik cihazların sunulan verileri kullanarak rasyonel sonuçlar üretmesini sağlayan sistemdir. Makine öğreniminin alt kategorisi olan derin öğrenme ise sistem kendisine sunulan verileri kullanarak kendi kurallarını üretmesini sağlar.

Yapay zeka algoritmaları, insana ait yetenekleri dijital platformlara taşıyan özel yazılımları ifade eder. Görevleri gerçekleştirmek için insan zekasını taklit eden yapay zeka algoritmaları, farklı biçimlerde karşımıza çıkar. Ülkemizde en sık karşılaştığımız yapay zeka algoritmaları şu şekilde sıralanabilir:

·      Sohbet robotları,

·      Akıllı asistanlar,

·      Öneri motorları vs.

Yapay Zeka Ne İşe Yarar?

Birçok farklı görevi veri kullanarak yerine getiren yapay zeka algoritmaları, insan davranışlarını taklit etmeye dayalı bir sistem olduğundan farklı sektörlerde faaliyet gösteren firmaların ve markaların ihtiyaçlarına yanıt verebilen sistemlerdir. Bu nedenle pek çok alanda yaygın olarak kullanılan bir sistemdir.

Yapay zeka (AI) algoritmaları, farklı birçok ihtiyaca yanıt vermesi sebebiyle kullanım alanı bakımından oldukça geniş bir yelpazeye sahiptir. Markalar, tüketiciler ile iletişim kurmak için yapay zekadan yararlanırken planlama ve organizasyon işi ile ilgilenen kişiler ise görevleri planlamak veya organize etmek amacıyla yapay zekadan yararlanabilir. AI algoritmaları, doğal dil işleme özelliği sayesinde insanların ve bilgisayarların etkileşimini arttırmak veya farklı dil konuşan insanlar arasındaki iletişimi güçlendirmek adına çözümler sunar.

Yapay Zeka Nasıl Çalışır?

Yapay zeka, büyük ölçekli verileri akıllı algoritmalar ve yinelemeli işlemler ile birleştirerek çalışır. Bu süreçte, işleme alınan verilere ait desen, kelime gibi özellikler, algoritmanın otomatik olarak öğrenmesini sağlar. Farklı işlevlere sahip olan yapay zeka, kullanıldığı alana göre farklı teknolojiler ile çalışır. Yapay zekaların çalışmasını sağlayan teknolojiler şu şekilde sıralanabilir:

·      Makine öğrenimi,

·      Derin öğrenme,

·      Bilişsel hesaplama,

·      Doğal diş işleme özelliği,

·      Grafik işlem birimleri,

·      Uzman sistemler vs.

Yapay Zeka Nerelerde Kullanılır?

Özel olarak geliştirilen yapay zeka türleri, doğru sonuçlar üretmek için tasarlanmış algoritmalar ve modeller kullanarak bu görevleri gerçekleştirirler. İnsan özelliklerini taklit eden yapay zeka kullanımı, günümüzde pek çok alana yayılmıştır. Ülkemizde yapay zeka; otomotiv, sağlık, finans, tarım, imalat, hizmet sektörü ve daha birçok sektörde kullanılabilir.

https://www.timsahajans.com.tr/

0 Yorum

TAKİP ET @timsahajans