Hemen Çıkma (Bounce Rate) Oranı Nedir? Nasıl Düşürülür?

Hemen Çıkma (Bounce Rate) Oranı Nedir? Nasıl Düşürülür?

Web sitelerini ziyaret eden kullanıcıların site üzerindeki etkileşimleri ve davranışları analiz edilerek birçok bilgi edinilir. Yapılan analizler ile web sitesinde kullanıcı deneyiminin iyileştirilmesi mümkün olur. Kullanıcıların web sitesinde ne kadar kaldığı veya hangi içeriklere yöneldiği bu açıdan önemlidir. Web sitesinde kullanıcı deneyiminin iyileştirilmesinde kritik öneme sahip metriklerden biri de bounce rate yani hemen çıkma oranıdır.

Hemen Çıkma (Bounce Rate) Nedir?

Web sitesini ziyaret eden bir kullanıcının açılış sayfası dışında başka bir sayfayı ziyaret etmeden siteden ayrılması bounce rate yani hemen çıkma metriğidir. Hemen çıkma metriği web siteleri için çok önemli bir veridir. Kullanıcıların ne kadarının girdikleri sitede açılış sayfasını inceledikten sonra ayrılmaları web site için önemli bir analiz aracıdır.

Hemen çıkma oranı web siteyi geliştirmek amacıyla incelenmesi gereken bir metriktir. Çünkü web sitenizde kullanıcı deneyimi açısından problemli noktaları gösterir. Bu oran web sitenize gelen trafik detayları hakkında bilgi edinmenize yardımcı olur. Ayrıca ziyaretçi davranışları hakkında önemli ipuçları ortaya koyar. Hemen çıkma oranı düzenli takip edildiği takdirde site iyileştirme çalışmalarında faydalanılır.

Hemen Çıkma Oranı Nasıl Kontrol Edilir?

Hemen çıkma oranının kontrol edilmesi için analiz araçlarından yararlanılır. Birçok analiz yaparak kullanıcı deneyimini iyileştirmeyi amaçlayan Google Analytics hemen çıkma oranını hesaplar. Bazı periyotlar arasında web sitesini ziyaret eden kullanıcıların ne kadarının açılış sayfasına baktıktan sonra siteden ayrıldığını analiz eder ve rapor oluşturur. Oluşturulan bu rapor web sitenizin hemen çıkma oranının ortalamasını verir. Web sitenizde optimizasyon ve iyileştirmeler yapmadan önce hemen çıkma oranlarını incelemek son derece önemlidir.

Hemen Çıkma Oranı (Bounce Rate) Nasıl Hesaplanır?

Google Analytics, hemen çıkma oranını hesaplar. Hemen çıkma oranını hesaplama yapmaya gerek kalmaz. Google Analytics belirlenen zaman periyodu aralığında web sitede açılış sayfası dışında başka bir sayfayı ziyaret etmeden siteden ayrılanları analiz eder.

Hemen çıkma oranını kendiniz hesaplamak istiyorsanız bunun için basit bir formül bulunur. (Siteyi terk edenler/toplam ziyaretçi sayısı) x100 = hemen çıkma oranı. Bu durumu bir örnekle açıklamak gerekirse siteyi bir ay içerisinde 10 bin kişi ziyaret etti. Bunlardan 4000 kişi başka bir sayfayı açmadan web sitenizden ayrıldı. Bu durumda web siteden hemen çıkma oranı şu şekilde hesaplanabilir: (4 bin / 10 bin) x100 = 40

https://www.timsahajans.com.tr/

0 Yorum

TAKİP ET @timsahajans