Arama Motoru Nedir? Nasıl Çalışır? Popüler Arama Motorları Nelerdir?

Arama Motoru Nedir? Nasıl Çalışır? Popüler Arama Motorları Nelerdir?

Günümüzde herkes herhangi bir konu hakkında bilgi almak, araştırma yapmak, eğlenmek veya alışveriş yapmak gibi ihtiyaçlarını internet üzerinden gerçekleştirir. İnternet kullanımının bu denli artmasıyla dijital dünyada görünür olmanın değeri artar. İnternet üzerinden sorgulama yapmak için genellikle arama motoru tercih edilir.

Arama motoru, dijital dünyadaki web sitelerinden içerik toplayıp sıralama algoritmalarına uygun olarak listeleyen web tabanlı bir programdır. Bir arama motoru, web’de bulunan siteleri filtreleyerek sorgulama yapan kullanıcıları en doğru ve alakalı sonuçlarla buluşturur.

Arama Motorları Nasıl Çalışır?

Arama motorları, internet üzerindeki içerik sağlayıcıların yani web sitesi ve blog sayfalarını “örümcek” veya “bot” adı verilen otomatik web tarayıcıları ile düzenli olarak ziyaret ederek web sitesinde bulunan bilgileri tarar.

Arama motoru botları ya da örümcekleri, gezindikleri web sitelerinden aldıkları bilgileri arşivler ve indeksler. Bu aşamanın ardından arşivlenen sayfaların hangi sorguya yanıt verdiğini anlamaya çalışır. Anladıkları web sayfalarını ayırarak dizinine ekler.

Arama motorları son aşamada dizinine eklediği web siteleri listeler. Listelerken taradığı tüm siteler içerisinde anahtar kelimeleri içeren genel ve özel alanlara bakar, algoritmasına uygun ilintili ve kaliteli olan sonuçları SERP olarak adlandırılan arama motoru sonuç sayfasında kullanıcılara sunar. Sıralamayı etkileyen bazı faktörler; içerik-sorgu alaka düzeyi, kullanıcı deneyimi ve site otoritesi (domain rate) gibi kriterler olduğu söylenebilir.

Arama motorlarının web siteleri tararken kullandığı algoritmalar, sık sık güncellenir. Algoritma güncellemeleri ile arama motorları kullanıcıların sorgularına en uygun sonuçları sunmayı hedefler.

En Popüler Arama Motorları Nelerdir?

Arama motoru dendiğinde pek çok kişinin aklına ilk olarak Google gelir. Dünyada ve Türkiye’de en popüler arama motoru Google olmasına rağmen kimi ülkelerde farklı arama motorları daha sık kullanılmaktadır. Yani en çok kullanılan arama motorları arasında ilk sırayı alan Google, bazı ülkelerde pek sık tercih edilmez. Dünyada popüler arama motorları, şöyle sıralanabilir:

Google: Küresel çapta kullanıcılar tarafından sıklıkla tercih edilen Google aynı zamanda pazar payı en yüksek arama motorudur. Larry Page ve Sergey Brin tarafından 1998 yılında kurulan Google, internetin yaygınlaşması ile tüm dünyaya yayılmıştır. Google; reklamcılık, habercilik, alışveriş, görsel, çeviri, navigasyon, harita, mail gibi servisler sunmaktadır.

Yandex: Rusya’da en sık tercih edilen arama motoru, Yandex’tir. 2000 yılında kurulan bu şirket, popüler arama motorları sıralamasında ikinci sırada yer alır. Yandex, kullanıcılarına mobil uygulama, reklamcılık, navigasyon, arama motoru optimizasyonu (SEO), e-ticaret ve çeviri gibi servisler sunar.

Yahoo: Yahoo, Stanford Üniversitesi öğrencileri Jarry Yang ve David Filo tarafından kurulmuş bir arama motorudur. Hava durumu, mail, arama, haberler ve alışveriş Yahoo’nun kullanıcılarına sunduğu servisler arasında yer alır.

Baidu: 2000 yılında kurulan Baidu, Çin’de oldukça popüler bir arama motorudur. Merkezi Pekin’de bulunan Baidu, Güney Asya ülkelerinde sık kullanılan sarama motorlarından biridir.

Bing: Microsoft tarafından kullanıma sunulan Bing, kullanıcılarına sağlık, mobil, çeviri, sağlık ve haberler gibi servisler sunar.

Ask: Ask.com, soru yanıtlama tabanlı arama motoru olarak hizmet vermektedir. Blog mantığıyla çalışan bir arama motoru olduğu söylenebilir.

DuckDuckGo: Kullanıcılarına veri gizliliği sağlayan DuckDuckGo, 2008 yılında Gabriel Weinberg tarafından Amerika’da geliştirilmiş bir arama motorudur.

Sorgulamalarını popüler arama motorları üzerinden yapan kullanıcılar tarafından tanınmak için markaların web sitelerinde belirli gereklilikleri yerine getiriyor olması gerekir. Markalar ve firmalar, arama motorlarındaki görünürlüğünü arttırdıkları takdirde hedef kitlesine ulaşım sağlayabilir.

https://www.timsahajans.com.tr/

0 Yorum

TAKİP ET @timsahajans